Ruth  Rogers

Apulijska zupa z małżami


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Apulijska zupa z małżami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

6 anchois

mała garść kaparów

duża garść + mała garstka posiekanej natki pietruszki

2 suszone chili

800 g podłużnych pomidorów bez skórki

2,5 kg małży

oczyszczonych

w zamkniętych muszlach (otwarte trzeba wyrzucić)

1 szklanka białego wytrawnego wina

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i podsmaż czosnek, aż będzie złocisty. Dodaj anchois, a kiedy się rozpadną dodaj kapary i natkę pietruszki. Pokrusz do rondla chili. Dodaj pomidory i delikatnie je porozgniataj. Pogotuj je na dużym ogniu mieszając, żeby sos zgęstniał. Rozgrzej garnek i wrzuć do niego małże. Natychmiast dolej wino i przykryj garnek pokrywką. Wstaw durszlak do dużej miski i odcedź małże, zbierając w misce cenny bulion. Dolej go do rondla z sosem pomidorowym i zagotuj wszystko, a w tym czasie obierz małże. Wyrzuć wszystkie zamknięte muszle. Dodaj małże do zupy, wymieszaj i podawaj porcje z natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

(odc.09)zupa pieczarkowa z migdałami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.