Jamie  Oliver

Antrykot po chińsku, makaron dan-dan, mrożona herbata z hibiskusa


Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Antrykot po chińsku, makaron dan-dan, mrożona herbata z hibiskusa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Steki:

2 steki z antrykotu (po 250 g)

1 czubata łyżka pieprzu syczuańskiego

chińska mieszanka Pięć Smaków

kawałek (2 cm) świeżego imbiru

½ czerwonej chili

1 ząbek czosnku

1 limonka

kilka gałązek świeżej kolendry



Zielenina:

150 g groszku śnieżnego

2 małe główki kapusty pak choi

200 g młodych brokułów

2 czubate łyżki sosu z czarnej fasoli

1 cytryna lub limonka



Makaron Dan Dan:

6 łyżek oliwy chili

4 łyżki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

200 g kiełków fasoli mung

½ pęczka świeżej kolendry

8 dymek

400 g chińskiego makaronu jajecznego

(1 gniazdko na osobę)

1 kostka bulionu wołowego eko

½ cytryny

płynny miód

trochę soku z limonki



Przyprawy:

oliwa

oliwa extra vergine

sól morska i mielony czarny pieprz



Herbata z hibiskusa:

2–3 torebki herbaty z hibiskusa, mięty lub jaśminu

1 klementynka

1 limonka

1 łyżka miałkiego cukru

kilka garści kostek lodu

kilka gałązek świeżej mięty



NA POCZĄTEK

Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Zagotuj czajnik wrzątku. Postaw grillową patelnię na dużym ogniu oraz duży rondel na małym ogniu. Wyjmij 4 miski.



STEKI

Oprósz solą i pieprzem steki i talerz. Rozetrzyj w moździerzu pieprz syczuański. Wrzuć po małej szczypcie do każdej miski, a resztą pieprzu posyp mięso. Oprósz steki łyżką mieszanki Pięć Smaków. Skrop talerz i mięso małą ilością oliwy, a następnie wytrzyj stekami przyprawy z talerza.



MAKARON DAN-DAN

Wlej wrzątek do dużego rondla, zwiększ ogień i przykryj naczynie pokrywką. Znów zagotuj czajnik wody. Wlej do każdej miski po 1½ do 2 łyżek oleju chili i po 1 łyżce sosu sojowego. Zmiażdż 1 nieobrany ząbek czosnku i podziel go pomiędzy miski.



HERBATA Z HIBISKUSA

Wrzuć torebki herbaty do dużego dzbanka, obierz klementynkę i limonkę ze skórki obieraczką do warzyw. Włóż obierki do dzbanka z herbatą i wsyp cukier. Zalej wszystko ½ litra wrzątku i odstaw, aż napar naciągnie.



STEKI

Ułóż steki na rozgrzanej patelni grillowej i obsmaż je po minucie z każdej strony, by uzyskać średnio wysmażone albo dłużej, według upodobań.



MAKARON DAN-DAN

Przygotuj dodatki: włóż kiełki fasoli, gałązki kolendry i chili do dużej miski i podaj na stół razem z sosem sojowym i nożykiem.



ZIELENINA

Osól wrzątek w garnku i włóż do niego groszek śnieżny. Przekrój główki pak choi na połówki. Przytnij łodygi brokułów i włóż do garnka z groszkiem. Liście pak choi rozłóż na wierzchu tak, żeby były zanurzone we wrzątku białą częścią i przykryj pokrywką.



MAKARON DAN-DAN

Obierz dymki, pokrój w drobne plasterki i rozdziel między miski.



STEKI

Weź czystą deskę do krojenia, skrop jej powierzchnię oliwą i przełóż na nią steki z patelni. Zdejmij patelnię z ognia. Obierz imbir i zetrzyj na deskę, podobnie chili. Zgnieć praską ząbek czosnku i wyciśnij sok z limonki wymieszaj składniki dressingu na desce i obtocz w nich steki.



ZIELENINA

Nałóż na półmisek 2 łyżki sosu z czarnej fasoli i rozprowadź grzbietem łyżki. Wyciśnij na sos sok z cytryny lub limonki i skrop oliwą. Odłów zieleninę szczypcami, odsączając je przez chwilę przed przełożeniem na półmisek z sosem z czarnej fasoli. Nie wylewaj wody z rondla, postaw go z powrotem na gazie. Skrop warzywa niewielką ilością oliwy extra vergine i podaj na stół.



HERBATA Z HIBISKUSA

Wyjmij z dzbanka torebki z herbatą. Dodaj do naparu z hibiskusa kilka garści lodu, następnie przekrój na pół klementynkę oraz limonkę i wyciśnij z nich sok. Dorzuć do dzbanka wyciśnięte połówki limonki oraz gałązki mięty.



MAKARON DAN-DAN

Wrzuć makaron wraz z 1 kostką bulionu do wody, w której gotowały się warzywa. Wyciśnij do każdej miski po kilka strużek soku z cytryny i dodaj po łyżeczce miodu.



STEKI

Pokrój steki ukośnie na paski o szerokości 1 cm, następnie obtocz je w dressingu i sokach, które mięso puściło po smażeniu. Porwij listki kolendry, posyp nimi antrykot i podaj do stołu.



MAKARON DAN-DAN

Nałóż makaron szczypcami do misek. Wlej do każdej miski chochlę bulionu i podaj na stół. Niech każdy sam skomponuje swoją porcję, biorąc tyle dodatków, ile chce.



© Jamie Oliver 2010

powrót

Podobne przepisy

Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Eskalopki cielęce z polskim winem Golesz
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Grillowana polenta z parmezanem i ragout z polędwiczek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.