Anna Olson

Antipasto


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Antipasto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Marynowane karczochy

8 małych karczochów

3 cytryny

2 łyżki oliwy extra vergine

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

2 łyżki posiekanego świeżego oregano

sól i pieprz



Przygotowanie

Odkrój szczyty i spody karczochów i natrzyj przekrojoną na pół cytryną. Zalej je wodą w garnku. Wyciśnij do garnka sok z 2 cytryn i wrzuć do wody wyciśnięte połówki. Gotuj karczochy na małym ogniu przez ok. 40 min, aż ich dna będą miękkie. Odlej wodę i odstaw karczochy, żeby ostygły.

Oderwij przylistki oraz usuń włóknistą część karczochów. Przekrój oczyszczone dna na ćwiartki, wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki przed podaniem.





Szybko marynowane pieczarki

2 łyżki oliwy

70 g świeżych małych pieczarek, oczyszczonych, z przyciętymi nóżkami

½ szklanki octu balsamicznego

1 ząbek czosnku, zmielony

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

sól i pieprz





Przygotowanie

Na dużym ogniu rozgrzej oliwę na dużej patelni. Włóż pieczarki i smaż ok. 5 min, aż woda odparuje. Dodaj ocet balsamiczny, czosnek oraz tymianek gotuj ok. 3 min. Zdejmij patelnię z ognia, ostudź pieczarki do temperatury pokojowej i dopraw do smaku.





© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Figi nadziewane pistacjami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Włoski, faszerowany bakłażan
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka po wiedeńsku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.