Anna Olson

Anielskie bułeczki z maślanki


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Anielskie bułeczki z maślanki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2½ łyżeczki suchych drożdży instant (1 paczka)

¼ szklanki cukru

3 łyżki letniej wody (o temperaturze ciała)

6 szklanek mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka miałkiej soli

1 szklanka zimnego niesolonego masła

pokrojonego

2 szklanki maślanki

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj drożdże ze szczyptą cukru w wodzie i odstaw na bok. Przesiej mąkę, pozostały cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól do dużej miski. Wkrój kawałki masła, siekając je z mąką, aż zżółknie i przybierze konsystencję okruchów. Wmieszaj drożdże do maślanki i wlej do mąki z masłem. Mieszaj, aż lepkie ciasto będzie jednorodne, zawiń je w folię plastikową i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C. Na blacie obficie posypanym mąką rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm i złóż na pół, delikatnie dociskając. Okrągłą foremką do wykrawania ciastek o średnicy 5 cm wytnij kółka z ciasta i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piecz 10-12 min, aż lekko zbrązowieją. Podawaj herbatniki na ciepło lub zamroź i odgrzej w piekarniku przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Rustykalne ciasto z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z malinami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.