Jacques Pépin

Angielski sos jajeczny


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Angielski sos jajeczny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki cukru kryształu

4 żółtka

Do wyboru: 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

1 ¾ szklanki wrzącego mleka

 

 

Przygotowanie:


Stopniowo utrzeć cukier z żółtkami. Ucierać 2-3 minuty, aż mieszanina będzie jasnożółta i będzie tworzyć pasma. Domieszać skrobię. Podczas ucierania mieszaniny żółtek stopniowo wlewać wąskim strumieniem wrzące mleko tak, aby powoli ją podgrzać. Przelać mieszaninę do rondla i postawić na średnim ogniu. Mieszać powoli i bez przerwy drewnianą łopatką lub łyżką. Należy sięgać do dna rondla i mieszać przy ściankach, aż sos zgęstnieje i będzie pokrywał wypukłą stronę łyżki, tworząc lekką, kremową warstwę. Pilnować, aby sos nie zaczął wrzeć. Maksymalna temperatura mieszaniny nie powinna przekraczać 70-75 stopni Celsjusza (jeśli dodano skrobię). Po zdjęciu z ognia ubijać minutę lub dwie, aby mieszanina lekko przestygła. Przecedzić przez sito i domieszać składniki smakowe.

powrót

Podobne przepisy

Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.