Jamie  Oliver

Angielski kociołek z warzyw liściastych i gotowanej szynki


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Angielski kociołek z warzyw liściastych i gotowanej szynki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg wędzonej szynki z kością (środkowa część)

gałązka listków laurowych

mały pęczek świeżego tymianku

kilka gałązek natki pietruszki (listki należy oberwać

zachowując łodyżki na później)

kilka ziarenek pieprzu

6 średniej wielkości marchewek (trzeba je oskrobać

nie odcinając czubków)

1 duży fenkuł

pokrojony na 6 kawałków; listki odetnijcie i zostawcie na późnej

6 szalotek lub jedna duża czerwona cebula

obrana z łupiny i pokrojona na 6 kawałków 1 rdzeń selera naciowego

pokrojony na ćwiartki; poobrywajcie żółte listki i odłóżcie na później

400 g małych młodych ziemniaczków (lub większych

pokrojonych na kawałki)

z grubsza oskrobanych

6 małych rzepek

obranych ze skórki

sól morska i świeżo mielony pieprz

4 pełne garści mieszanych zielonych warzyw liściastych (jak szpinak

botwina czy jarmuż)

pokrojonych na duże kawałki

porządna garść fioletowych małych brokułów (skrójcie z łodyżek zdrewniałe fragmenty)

oliwa extra virgin

 

 

Przygotowanie:


Włóżcie szynkę do głębokiego rondla, zalejcie wodą i ustawcie na średnim ogniu. W momencie, kiedy woda zawrze, wyjmijcie szynkę i odlejcie wodę—w ten sposób pozbędziecie się nadmiaru soli. Zwiążcie w bukiecik gałązkę z listkami laurowymi, tymianek i łodyżki pietruszki. Do garnka włóżcie z powrotem szynkę, ziołowy bukiecik i ziarenka pieprzu. Zalejcie wodą szynkę tak, by była cała zanurzona. Doprowadźcie do wrzenia zmniejszcie płomień i gotujcie na małym ogniu przez około półtorej godziny. Dodajcie marchewki, fenkuł, szalotki, seler, ziemniaki i rzepki, przyprawcie solą i pieprzem i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie na małym ogniu przez 45 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Wyjmijcie szynką z garnka, używając szczypców lub łyżki cedzakowej i przełóżcie do wygrzanej miski. Do wywaru włóżcie zielone warzywa i brokuły i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby doprawcie wywar do smaku i przełóżcie zielone warzywa i brokuły do wygrzanej miski. Używając dwóch widelców porozdzielajcie mięso na kawałki, podajcie w misce na stół. Ponakładajcie mięso i warzywa do głębokich talerzy i polejcie hojnie wywarem. Posypcie odłożonymi listkami fenkułu, pietruszki selera i polejcie dobrej jakości oliwą. Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie odrobina musztardy.

powrót

Podobne przepisy

Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.