Jamie  Oliver

Angielska zupa cebulowa z szałwią i cheddarem


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Angielska zupa cebulowa z szałwią i cheddarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

spory kawałek masła

oliwa

porządna garść świeżych listków szałwii (8 listków odłóżcie do dekoracji)

6 roztartych ząbków czosnku

5 czerwonych cebul

pokrojonych w plasterki

3 duże białe cebule

pokrojone w plasterki

3 podłużne szalotki

pokrojone w plasterki

300 g porów

obranych z wierzchnich liści i pokrojonych w plasterki

sól morska i świeżo mielony pieprz

2 litry dobrej jakości bulionu wołowego

drobiowego lub warzywnego

8 kromek dobrego

czerstwego chleba

sos Worcestershire

 

 

Przygotowanie:


Do rondla z grubym dnem wlejcie trochę oliwy, dodajcie masło i włóżcie czosnek i szałwię. Wymieszajcie, dodajcie cebulę i pory. Przyprawcie solą i pieprzem. Przykryjcie garnek pokrywką, zostawiając małą szparkę. Duście cebulę na maleńkim ogniu przez około 50 minut, starając się nie zrumienić cebuli. Zdejmijcie pokrywkę na ostatnie 20 minut—cebula nabierze złotego koloru. Od czasu do czasu wymieszajcie cebulę, żeby nic nie przywarło do dna. Cierpliwe, powolne duszenie cebuli spowoduje, że będzie ona miała wspaniałą słodycz i aromat, niech was więc nie korci, żeby przyspieszyć ten etap. W momencie, kiedy cebule i pory są już gotowe, wlejcie bulion. Doprowadźcie do wrzenia, a następnie zmniejszcie gaz i gotujcie na małym ogniu 10 do 15 minut. Jeśli chcecie, możecie zdjąć z wierzchu trochę tłuszczu - ja go zostawiam, bo dodaje smaku i aromatu. Rozgrzejcie piekarnik do maksimum. Opieczcie kromki chleba z obu stron. Sprawdźcie, czy zupa jest wystarczająco słona, w razie potrzeby dodajcie więcej soli. Nalejcie zupę do ośmiu żaroodpornych miseczek i ustawcie je na blasze. Porozrywajcie opieczony chleb tak, aby kromka pasowała do miseczki, jak pokrywka. Ułóżcie chleb na wierzchu i wciśnijcie go lekko w zupę. Posypcie tartym cheddarem i pokropcie sosem Worcestershire. Skropcie listki szałwii oliwą i ułóżcie po jednym. Wstawcie miseczki na blasze do piekarnika i zapiekajcie, aż ser się stopi i nabierze złotego koloru. Pilnujcie, by się nie spalił! W momencie, kiedy ser zacznie topiąc się bulgotać, ostrożnie wyjmijcie blachę i przenieście ją do stołu. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Krem z grochu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa-krem z papryki i jabłek
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa z ciecierzycy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.