Ananas w cieście z lodami lukrecjowymi

Przepis z programu Figle (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

Ananas w cieście z lodami lukrecjowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Lody lukrecjowe

250 ml mleka

250 ml gęstej śmietany

50 g miękkiej lukrecji

50 g cukru

6 żółtek

½ laski wanilii



Ananasy w cieście

300 ml lemoniady

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

2 łyżeczki wiórków kokosowych

szczypta suszonych drożdży

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki mąki

1 dojrzały ananas

cukier z cynamonem

1l oleju roślinnego



Sos karmelowy

500 g drobnego cukru

1 łyżeczka glukozy

75 ml wody

100 ml śmietany

odrobina Malibu





Lody lukrecjowe

Podgrzać w stalowym rondlu na małym ogniu śmietanę z pokrojonymi laskami wanilii i lukrecją. Mieszać co jakiś czas przez 15 – 20 min. Przecedzić płyn, przelać z powrotem do rondla, dolać mleko i doprowadzić płyn do wrzenia. Oddzielić białko od żółtek i utrzeć żółtka z cukrem w dość dużej misce. Powoli zalać jajeczny krem mleczną mieszaniną mieszając intensywnie, żeby żółtka się nie ścięły. Przelać zawartość miski do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przecedzić krem do miski, wstawić do wody z lodem, ostudzić i schłodzić przed wlaniem do maszynki do lodów.



Ciasto do smażenia ananasa

W dużej misce zmieszać lemoniadę, skrobię kukurydzianą, drożdże, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Mieszając powoli wsypywać mąkę. Wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki.



Sos karmelowy

W czystym rondlu zmieszać glukozę z cukrem i wodą, aż powstanie gęsta pasta. Gotować na dużym ogniu, obmywając ścianki rondla pędzlem z zimną wodą, żeby zapobiec ponownej krystalizacji cukru. Używając cukierniczego termometru z czujnikiem, doprowadzić mieszaninę do temperatury160ºC, zalać śmietaną i wymieszać na małym ogniu aż powstanie gładki, gęsty sos. Pod koniec dodać Malibu. Ostudzić, przelać do miękkiej butelki i schłodzić. Pokroić ananasa na plastry centymetrowej grubości, okroić skórkę i wyciąć włóknisty środek. Na krótko przed podaniem deseru rozgrzać olej w rondlu. Do wrzącego oleju wkładać plastry ananasa zanurzone w cieście. Smażyć aż będą złotobrązowe. Osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać od razu, z porcją lodów lukrecjowych i sosem karmelowym.



© Emma MacKay

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z sosem malinowym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.