Ananas curry

Przepis z programu Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Ananas curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki prażonej mieszanki przypraw do curry ze Sri Lanki:

1 łyżka suchego, surowego ryżu basmati

50 g nasion kolendry

25 g nasion kminu

25 g nasion fenkułu

7,5 cm laska cynamonu

1½ łyżeczki nasion czarnuszki

½ łyżeczki goździków

½ łyżeczki nasion kardamonu (z ok. 10 zielonych strąków)

½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka całych nasion czarnego pieprzu

3 suszone, czerwone chilli z Kaszmiru

1 łyżeczka mielonej kurkumy



Składniki ananasa curry:

4 łyżki oleju roślinnego

25 g drobno posiekanego czosnku

100 g cebuli albo szalotek, obranych, pokrojonych w piórka

5 cm laska cynamonu, połamana na kawałki

24 świeżych liści curry

6 x 2,5 cm kawałki liści pandanu

3 łyżki prażonej mieszanki przypraw do curry ze Sri Lanki (przepis powyżej)

1 łyżeczka mielonej kurkumy

400 ml mleka kokosowego

650 g kawałków ananasa

4 posiekane strąki zielonego pieprzu kajeńskiego

1 łyżeczka soli



Przygotowanie prażonej mieszanki przypraw do curry ze Sri Lanki:

Na średnim ogniu rozgrzej głęboką patelnię o grubym dnie. Wsyp suchy ryż, smaż przez 2-3 minuty, potrząsając patelnią, aż ryż się upraży i będzie złocisty. Przesyp prażony ryż do dużego moździerza albo młynka do przypraw i zostaw, aby wystygł. Tak samo upraż wszystkie przyprawy, przesyp do miseczki i zostaw, aby wystygły. Upraż suszone chilli, przesyp do miseczki i zostaw, aby wystygły. Wtedy wsyp wszystkie składniki do dużego moździerza albo młynka do przypraw i rozetrzyj na gładki proszek. Odstaw na bok.



Przygotowanie ananasa curry:

Na tej samej patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek, smaż przez 1-2 minuty, dodaj cebulę albo szalotki, laskę cynamonu, liście curry i kawałki liści pandanu. Smaż, stale mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj 3 łyżki stołowe prażonej mieszanki przypraw i mieloną kurkumę. Smaż przez 1 minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć. Wlej mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1-2 minuty. Dodaj kawałki ananasa, zielone chilli i sól. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 4-5 minut. Podawaj natychmiast.



Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 5





powrót

Podobne przepisy

Risotto z podgrzybkami z kaszy pęczak
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Tort ziemniaczany
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.