Delia  Smith

Amerykańskie ciasto nadziewane dynią


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.5
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Amerykańskie ciasto nadziewane dynią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kruche ciasto

siekane orzechy

jajka

kawałki dyni

śmietana kremówka

melasa

cukier

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


Do podstawowego kruchego ciasta dodajemy cukier puder, żółtko i siekane orzechy. Wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Kawałki dyni gotujemy na parze, aż zmiękną, a następnie przecieramy przez sito, by oddzielić twarde włókna i pestki. W rondelku gotujemy, staranie mieszając, kremówkę, melasę, cukier i przyprawy. Lekko ubijamy dwa duże jajka oraz jedno żółtko, wlewamy gorący syrop i dodajemy przetartą dynię. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pieczemy placek, wlewamy masę, pieczemy 40 minut i podajemy z bitą śmietaną lub lodami.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety z fasoli i dyni
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni
Pieczona dynia z orzechami i fasolą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni
Pieczone risotto z dynią i szałwią
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.