Delia  Smith

Amerykańskie ciasto nadziewane dynią


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.5
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Amerykańskie ciasto nadziewane dynią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kruche ciasto

siekane orzechy

jajka

kawałki dyni

śmietana kremówka

melasa

cukier

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


Do podstawowego kruchego ciasta dodajemy cukier puder, żółtko i siekane orzechy. Wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Kawałki dyni gotujemy na parze, aż zmiękną, a następnie przecieramy przez sito, by oddzielić twarde włókna i pestki. W rondelku gotujemy, staranie mieszając, kremówkę, melasę, cukier i przyprawy. Lekko ubijamy dwa duże jajka oraz jedno żółtko, wlewamy gorący syrop i dodajemy przetartą dynię. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pieczemy placek, wlewamy masę, pieczemy 40 minut i podajemy z bitą śmietaną lub lodami.

powrót

Podobne przepisy

Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.