Jacques Pépin

Amerykańska sałatka ziemniaczana Julii


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Amerykańska sałatka ziemniaczana Julii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

800 gramów dużych ziemniaków

2 łyżki octu z cydru

1/3 szklanki bulionu z kury lub wody z gotowania ziemniaków

2/3 szklanki drobno posiekanej cebuli

½ szklanki drobno posiekanego selera naciowego

3 lub 4 plasterki podpieczonego

chrupkiego bekonu

posiekanego lub pokruszonego

2 do 3 łyżek drobno posiekanych pikli

2 jajka ugotowane na twardo

obrane i pokrojone w cienkie plasterki

3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub dymki razem ze szczypiorem

sól i świeżo zmielony biały pieprz

1 szklanka majonezu

najlepiej domowej roboty

ew. kwaśna śmietana

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki obrać. Przekroić na pół, większe na ćwiartki. Następnie w poprzek, aby powstały półksiężyce grubości 1 cm. Ziemniaki przełożyć do rondla. Zalać wodą tak, aby je tylko pokryła. Na 1 litr wody wsypać 1½ łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień. Gotować 5 do 6 minut, do miękkości. Powinny być dobrze ugotowane. Sprawdzić. Zdjąć z ognia i odcedzić. Zachować szklankę wody z gotowania do dressingu. Przełożyć ziemniaki do dużej miski. Ocet wymieszać z 1/3 szklanki wody z gotowania ziemniaków lub z bulionem z kury. Polać ziemniaki ostrożnie mieszając, tak aby sos równomiernie je pokrył. Odstawić na 10 minut. Dodać przygotowaną wcześniej cebulę, seler, bekon, pikle, jajka na twardo i szczypior. Starannie doprawić do smaku. Zalać 2/3 szklanki majonezu (lub majonezem wymieszanym z kwaśną śmietaną). Dużą łopatką ostrożnie wymieszać składniki. Skosztować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem lub dodać majonezu. Przykryć sałatkę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem. Jeśli sałatka dłużej stoi w lodówce, wyjąć wcześniej, aby przed podaniem miała temperaturę pokojową. Jeszcze raz skosztować i w razie potrzeby doprawić. Do podania, wyłożyć miskę lub półmisek liśćmi czerwonej sałaty. Nałożyć sałatkę. Przybrać w ostatniej chwili jednym ze składników do wyboru.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.