Anna Olson

Alzacka tarta jabłkowa


Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Alzacka tarta jabłkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

1 ¼ szklanki mąki tortowej (115g)

1 szklanka cukru pudru (95g)

¼ łyżeczki soli

½ szklanki i 2 łyżki masła

3 żółtka



Farsz

1/3 szklanki kwaskowej śmietany o zawartości co najmniej 30 % tłuszczu

3 łyżki cukru.

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych

nieco soku z cytryny

nieco brandy

roztopione masło

dżem morelowy



Przygotowanie:

Przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Posiekać w robocie kuchennym. Dolać żółtka, wyrobić. Gotowe ciasto schładzać w lodówce przez co najmniej godzinę. Oprószyć mąką stolnicę i foremkę. Rozwałkować ciasto. Przełożyć do foremki, wałkiem wyrównać krawędź. Włożyć na kwadrans do lodówki, żeby ponownie się schłodziło. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Piec tartę 15 -18 minut, aż brzeg stanie się złocisto-brązowy, a środek będzie suchy. Wystudzić. Przygotować farsz. Do śmietany dosypać cukier i świeżo startą gałkę muszkatołową, wymieszać, przełożyć na spód z ciasta. Rozsmarować. Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć je na cienkie plasterki. Wrzucić do miski, dolać nieco soku z cytryny i brandy. Wymieszać. Na masie ze śmietany układać plasterek jabłek dookoła, jeden na drugim. Nałożyć drugą warstwę, zachodzącą na pierwszą. Pędzelkiem posmarować roztopionym masłem i piec przez 25- 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Dżem morelowy podgrzać w kuchence mikrofalowej i posmarować nim gotową tartę.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słone ciastka serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.