Anna Olson

Alzacka tarta jabłkowa


Przepis z programu Na słodko Jabłka (odc. 25)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Alzacka tarta jabłkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

1 ¼ szklanki mąki tortowej (115g)

1 szklanka cukru pudru (95g)

¼ łyżeczki soli

½ szklanki i 2 łyżki masła

3 żółtka



Farsz

1/3 szklanki kwaskowej śmietany o zawartości co najmniej 30 % tłuszczu

3 łyżki cukru.

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych

nieco soku z cytryny

nieco brandy

roztopione masło

dżem morelowy



Przygotowanie:

Przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Posiekać w robocie kuchennym. Dolać żółtka, wyrobić. Gotowe ciasto schładzać w lodówce przez co najmniej godzinę. Oprószyć mąką stolnicę i foremkę. Rozwałkować ciasto. Przełożyć do foremki, wałkiem wyrównać krawędź. Włożyć na kwadrans do lodówki, żeby ponownie się schłodziło. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Piec tartę 15 -18 minut, aż brzeg stanie się złocisto-brązowy, a środek będzie suchy. Wystudzić. Przygotować farsz. Do śmietany dosypać cukier i świeżo startą gałkę muszkatołową, wymieszać, przełożyć na spód z ciasta. Rozsmarować. Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć je na cienkie plasterki. Wrzucić do miski, dolać nieco soku z cytryny i brandy. Wymieszać. Na masie ze śmietany układać plasterek jabłek dookoła, jeden na drugim. Nałożyć drugą warstwę, zachodzącą na pierwszą. Pędzelkiem posmarować roztopionym masłem i piec przez 25- 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Dżem morelowy podgrzać w kuchence mikrofalowej i posmarować nim gotową tartę.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chleb bananowy z białą czekoladą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.