Anjum  Anand

Aloo paratha - chlebki paratha z ziemniakami


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Aloo paratha - chlebki paratha z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ziemniaki

obrane i pokrojone na kawałki

800 g mąki atta (lub po 400 g pszennej mąki razowej i zwykłej) + do podsypywania

woda

1 łyżeczka sproszkowanego chilli

½ łyżeczki amchoor (sproszkowane suszone mango)

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka mielonego adżwanu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 papryczka chilli

drobno posiekana

2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

1 łyżeczka soku z limonki

sól morska do smaku

olej roślinny do smarowania

 

 

Przygotowanie:


Ugotować ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie purée. Odstawić do wystygnięcia. Przesiać mąkę do miski, zrobić dołek i stopniowo dolewając wody, zarobić ciasto. Wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiać 3-4 minuty, aż ciasto będzie elastyczne. Odłożyć. Wymieszać purée ziemniaczane z pozostałymi składnikami i posolić do smaku. Podzielić farsz na sześć porcji i utoczyć w dłoniach kulki. Odłożyć. Podzielić ciasto na sześć części i rozwałkować je na placki o średnicy 10 cm. Umieścić na każdym placku po kulce farszu, posmarować brzeg ciasta wodą, zawinąć do góry i dobrze zlepić. Lekko rozpłaszczyć chlebki dłonią. Lekko rozgrzać żeliwną patelnię. Smarować chlebki olejem i smażyć 3-4 minuty z każdej strony, aż się zrumienią. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

(odc.17)bułka zapiekana z mozzarellą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Świeżonka z sałatką z pomidorów
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.