Mark  Bittman

Alkoholowe ciasto jabłkowe


Przepis z programu Minimalista (odc.61)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Alkoholowe ciasto jabłkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g miękkiego masła

plus na wysmarowanie formy

ok. 2,5 szklanki mąki

3-4 jajka

2 średnie jabłka (ok. 225 g)

obranych

bez gniazd nasiennych

pokrojonych na ćwiartki

560 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

125 ml mleka

250 ml Burbona

Calvadosu

koniaku lub brandy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować masłem i wysypać mąką foremkę 23 x 28 cm . W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować jabłka na puree, wyjąć i odłożyć. W robocie zmiksować 12 łyżek masła (170 g) z 1 i ½ szklanki cukru. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Dodać puree z jabłek i dalej miksować, aż składniki się połączą. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać 1/3 suchych składników do masy w robocie kuchennym. Ciągle miksując dodać połowę mleka, następnie znowu 1/3 mąki, resztę mleka i w końcu resztę mąki. Przestać miksować, jak tylko składniki się połączą. Przełożyć masę do przygotowanej foremki i piec, aż środek się upiecze czyli kiedy lekko naciśniemy ciasto, powstanie tylko małe wgłębienie, ok. 45 – 50 minut. Ostudzić przez ok. 10 minut. W tym czasie w rondelku wymieszać 1 filiżankę alkoholu z pozostałym masłem i cukrem. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i płyn lekko zgęstnieje ok. 10 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej, polać płynem ciasto, odstawić na co najmniej godzinę, żeby dokładnie nasiąkło. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryte pergaminem do dwóch dni.

powrót

Podobne przepisy

Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Makaroniki z kremem karmelowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torcik ziemniaczany z owocami cedru
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.