Algierski kurczak z daktylami i kuskusem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Algierski kurczak z daktylami i kuskusem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0
Składniki:

Kurczak:

1 posiekana cebula

oliwa

3 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżka startego imbiru

1 łyżka startej kurkumy

1 pokrojona marchewka

1 kawałek kory cynamonu

półtorej łyżeczki mielonego kminu

2 goździki

4 strączki kardamonu

2 piersi kurczaka

1 pomarańcza

1 cytryna

1 filiżanka daktyli bez pestek

ćwierć filiżanki płatków migdałowych

ćwierć filiżanki pistacji

1 pęczek posiekanej kolendry

pół pęczka natki pietruszki

1 litr bulionu z kurczaka

1 filiżanka passaty



Kuskus:

250 g kuskusu

250 ml wrzątku

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki czarnego pieprzu

orzeszki piniowe

rodzynki



Przygotowanie:

Cebulę i marchewkę podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, kurkumę, imbir, kardamon, cynamon i kmin. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pozbawioną białej części skórkę z pomarańczy. Kiedy marchewka zmięknie wlać bulion i passatę. Zagotować. Dodać daktyle i połowę kolendry.

Kurczaka pokroić w paski i włożyć do sosu. Kiedy będzie gotowy zdjąć garnek z ognia. Dodać resztę kolendry, migdały, pistacje, sok z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Wymieszać.

Kuskus i dodatki zalać wodą, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 8 minut. Spulchnić widelcem.

Podawać z kurczakiem.

powrót

Podobne przepisy

Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kotleciki z żurawinami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.