Marieta  Marecka

Ajvar


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie

Ajvar
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 kg czerwonej papryki

1 duży lub 2 mniejsze bakłażany

1 cebula

ok. ¼ szklanki octu

6 ząbków czosnku

1 łyżka cukru

1 małe, ostre chili

sól

pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne.
Bakłażana przekrawamy na pół, nacinamy i smarujemy oliwą.
Warzywa przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy w temp. 200 stopni, aż papryka zrobi się miękka i przypali się jej skórka, a bakłażan będzie bardzo miękki.
Papryki przekładamy do foliowego woreczka i zamykamy, aż odparuje i łatwiej będzie ściągnąć z niej skórkę, a bakłażana wydrążamy łyżką, przekładając środek do miski.
Cebulę kroimy drobno i przesmażamy na oliwie. Jak się zeszkli, dodajemy do niej poszatkowany czosnek i krótko razem smażymy.
Dodajemy obraną ze skórki paprykę, bakłażana i małe chili, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Smażymy ok. 30 minut, aż wszystko zacznie się rozpadać i odparuje woda. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy octem.
Smażmy kolejne 20-25 minut. Gorące warzywa krótko miksujemy blenderem, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze i gorące przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Odstawiamy do wystygnięcia lub pasteryzujemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku i trzymamy w lodówce.
Ajvar najlepiej smakuje schłodzony i na drugi dzień od przygotowania. Podajemy go do kanapek, jako dip do warzyw, pasuje również jako zimny lub ciepły sos do mięs i ryb.

powrót

Podobne przepisy

Czosnek marynowany w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Schabowe z ziarnami słonecznika
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka w pomidorach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.