Marta Dymek

Ajvar idealny


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

odsłon: 5006

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 czerwonych papryk

1 bakłażan

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka octu lub soku z cytryny

¼ łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu z agawy

ząbek czosnku posiekany, opcjonalnie

olej do smażenia

sól

Przygotowanie:

Odpalić wszystkie palniki kuchenki gazowej. Papryki i bakłażana po prostu oprzeć na palnikach w taki sposób, aby jak największa część papryki była przypalana. Obracać co kilka minut, by papryki równo się opaliły i opalać do momentu, aż całe będą przypalone. Im bardziej będą spalone, tym lepiej, cały proces w zależności od wielkości palników zajmuje 15 - 20 minut.
Kiedy warzywa są odpowiednio przypalone, zdjąć je z ognia i odstawić na kilka minut do wystudzenia.
Naszykować miseczkę z wodą, kilka papierowych ręczników i zdjąć z warzyw całą spaloną skórkę, co jakiś czas mocząc dłonie w wodzie dla ułatwienia.
Papryki pokroić w grube plastry, bakłażana pokroić w grubą kostkę.
Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, dodać pokrojone warzywa i smażyć przez 5 - 8 minut, do czasu, aż papryki zmiękną.
Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, smażyć kolejne 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą.
Ajvar delikatnie zblendować blenderem – najlepszy jest, gdy są w nim wyczuwalne kawałki całych warzyw. Przełożyć do słoików i pasteryzować lub włożyć do dużego pojemnika i jeść z kanapkami, burgerami, pieczonymi warzywami, sałatkami lub po prostu wyjadać łyżką.

powrót

Podobne przepisy

Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Orientalny dip
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta jajeczna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.