Aguachile z przegrzebków

Przepis z programu Ideał 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Aguachile z przegrzebków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

400 gramów przegrzebków, najlepiej ręcznie łowionych

200 ml soku z limonek (mniej więcej 4 limonki)

1 zielona papryczka chili, posiekana

1 łyżeczka sosu rybnego

1 łyżeczka soli morskiej w płatkach

2 ½ łyżeczki cukru demerara

½ dużego ogórka lub 1 mały

2 łyki tequili dobrej jakości

1 szalotka bananowa lub 4 małe szalotki, drobno posiekane

14 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki

do podania:

1 awokado, pokrojone w kostkę

garść posiekanej trybuli

garść posiekanej kolendry

czerstwe tortille

olej rośliny do smażenia



Przygotowanie:

Oczyścić przegrzebki odcinając je od muszli. Pokroić w kostkę o boku 1 cm.

Do wysokiego blendera wlać sok z limonek, dodać pół chili, sos rybny, sól, cukier i kawałek ogórka o długości 5cm. Zmiksować wszystko, wlać tequilę i sprawdzić smak. W razie konieczności doprawić, dodać resztę chili lub nawet więcej. Marynata powinna być bardzo ostra. Można również zwiększyć ilość sosu rybnego, soli i cukru. Szalotki, pomidorki i przegrzebki włożyć do miski i zalać marynatą. Resztę ogórka przekroić wzdłuż, łyżeczką wybrać pestki, pokroić na plasterki o grubości ½ cm i dodać do marynaty. Wstawić do lodówki na 30 minut do godziny.Przed podaniem wmieszać większość posiekanych ziół. Nałożyć do małych miseczek , najlepiej szklanych.

Tortille pokroić na sześć trójkątów. Smażyć na oleju do zrumienienia. Odsączyć, posypać solą.

Aguachile podawać przybrane awokado i ziołami, wraz z tortillami.



powrót

Podobne przepisy

Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.