Gary  Rhodes

Agrest pod sabayon


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Agrest pod sabayon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki deseru:

900 g agrestu

kawałek masła

3 łyżki stołowe cukru demerara

2 łyżki stołowe wody



Składniki sabayon:

3 żółtka

75 g miałkiego cukru

100 ml słodkiego, białego wina lub calvadosu

150 ml bitej śmietany



Przygotowanie agrestu:

Oczyść agrest. W dużym rondlu roztop kawałek masła. Dodaj cukier demerara i wodę. Gotuj przez kilka minut, aż agrest zmięknie. Odcedź owoce, zanim popękają. Sok przelej do rondla i gotuj, aż powstanie syrop.



Przygotowanie sabayon:

Do miski wbij żółtka. Dosyp miałki cukier. Wlej alkohol. Ubijaj energicznie nad garnkiem z wrzątkiem. Zdejmij, gdy masa czterokrotnie powiększy objętość. Ucieraj, aż wystygnie. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj. Do żaroodpornego naczynia nałóż ciepły agrest. Polej sosem i wstaw pod grill. Polej syropem agrestowym.



© Gary Rhodes



powrót

Podobne przepisy

Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.