Malka Kafka

Afrykański gulasz wołowy z ryżem


Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna

odsłon: 17811

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg wołowiny na gulasz

100 g suszonych śliwek

100 g suszonych moreli

0,5 kg bakłażanów

0,5 kg marchwi

0,5 kg cebuli

1 główka czosnku

1 szklanka melasy jabłkowo-buraczanej

1 łyżka kminu rzymskiego w ziarnach

1 czubata łyżka curry

1 łyżka mielonego korzenia lukrecji

1 ostra papryczka chilli

olej do smażenia

sól do smaku

1 szklanka ryżu czarnego

1 szklanka ryżu dzikiego

1 szklanka ryżu białego

 

Przygotowanie:

Pokrój mięso w dużą kostkę i podsmaż je w dużym garnku. Dodaj wszystkie przyprawy, owoce, melasę, obrany czosnek oraz warzywa obrane i pokrojone na większe kawałki. Wszystko duś na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Gulasz im dłużej się gotuje tym jest lepszy.
Ryż ugotuj na sypko każdy z osobna, poczym wymieszaj. Dziki ryż wymaga dłuższego gotowania.

powrót

Podobne przepisy

Zrazy wołowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
Idealny stek z kremowym sosem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ryż po warszawsku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
Wołowina w teksańskiej marynacie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Sałatka z wołowiną w pieprzu i tymianku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny

skomentuj przepis

bmiesz

postów: 1

22.09.2015 13:01

CYTUJ

Chciałabym wypróbować przepis, ale nigdzie w sklepach internetowych nie mogę znaleźć melasy buraczano-jabłkowej. Czy ktoś może się spotkał z tym produktem? Będę wdzięczna za informację. A może można ją zastąpić melasą buraczaną?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.