Anna Olson

Acini di pepe


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Acini di pepe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy

1 szklanka białej cebuli pokrojonej w kostkę

½ szklanki selera naciowego

pokrojonego na drobne kawałki

1 szklanka drobnego makaronu acini di pepe

½ szklanki białego wytrawnego wina

szczypta szafranu

1 łyżeczka drobno otartej skórki cytrynowej

2-3 szklanki bulionu drobiowego

3 łyżki niesolonego masła

sól i cukier

tarty parmezan i posiekana natka pietruszki

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej w rondlu oliwę i podsmaż cebulę oraz seler naciowy przez 5 min., aż zmiękną. Dodaj acini di pepe i wymieszaj. Wlej wino i mieszaj drewnianą łyżką, aż zostanie wchłonięte. Zalej szafran ciepłą wodą, odstaw na minutę i dodaj do garnka razem ze skórką cytryny. Wlewaj po pół szklanki bulionu i mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty. Dodaj masło, wymieszaj i od razu podawaj porcje posypane parmezanem i posiekaną natką.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01) spaghettini z krabem, cytryną i chili
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.