Açai na tigela – mus z jagody açai z korzenną granolą - Andrzej Czajka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 4144

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

mrożony mus ACAICO – 2 porcje – 400g

2 banany

płatki owsiane

siemię lniane

otręby

migdały

orzechy macadamia

rodzynki

miód

cynamon

imbir

gałka muszkatołowa

goździki

Przygotowanie:

Składniki wrzucić do blendera względnie posiekanego banana i zamrożony mus acaico (wybieramy tylko ten, który zawiera 100% owocu!) i zblendować na gładką pulpę. Do miseczki wrzucamy sporą garść płatków owsianych, troszkę mniejszą otrębów i jeszcze mniejszą siemienia lnianego. Do tego ulubione orzechy (w moim wypadku laskowe, migdały i macadamia) – również garść, rodzynki wedle uznania, można dodać to, na co akurat ma się ochotę. Diabeł tkwi w szczegółach, a w tym wypadku będą nimi korzenne przyprawy. Można użyć mixu przypraw do piernika, ale lepiej będzie skomponować takę mieszankę samemu. Cynamon, mielone goździki, gałka muszkatołowa, imbir – dwie łyżeczki zmieszanych przypraw z pewnością nadadzą granoli odpowiedni aromat. Miód mieszamy z ciepłą wodą w proporcjach 1:1, aż do pełnego rozpuszczenia. Dolewamy do miseczki z płatkami i orzechami i mieszamy, aby granola zlepiła się w małe, pełne smakołyków kulki. Blachę do pieczenia smarujemy odrobiną oleju, wykładamy płaską warstwę granoli i wrzucamy do piekarnika pod grill, aż orzechy i płatki zezłocą się i nabiorą pożądanej przez nas chrupkości. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia, po czym zgarniamy łopatką i posypujemy gotową granolą nasz mus z açai i bananów.

powrót

Podobne przepisy

Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Crepe suzette
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.