Antony Worrall Thompson

81.deser z truskawek i mięty


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.81)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

81.deser z truskawek i mięty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

450g truskawek pokrojonych w równe cząstki

20g świeżej posiekanej mięty

1 łyżka stołowa octu balamicznego

2 łyżeczki likieru truskawkowego lub cointreau

1 łyżka stołowa ciemnego cukru



Do podania

2 duże, płaskie bezy

gęsta, kwaskowa śmietana



Przygotowanie

W rondelku rozgrzać ocet z likierem, wsypać cukier. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wystudzić.

Truskawki wymieszać z miętą, polać syropem, wymieszać. Nakładać na bezy. Na owoce nałożyć czubatą łyżkę śmietany, przybrać listkiem mięty.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.