Antony Worrall Thompson

81.biszkopt przekładany dżemem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.81)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

81.biszkopt przekładany dżemem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki ciasta

225g miękkiego masła lub margaryny

225g cukru

4 jaja

225g mąki pszennej

4 łyżeczki proszku do pieczenia



Składniki przełożenia i dekoracji

4 łyżki stołowe dżemu truskawkowego lub malinowego

cukier puder



Przygotowanie

Wysmarować cienko tłuszczem dwie okrągłe foremki o średnicy 20 cm i wysokości 4 cm. Wyłożyć dno pergaminem. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki. Ubijać elektrycznym mikserem ręcznym przez 2 minuty. Można to także zrobić drewnianą łyżką. Podzielić ciasto na dwie równe porcje, przełożyć do foremek i wyrównać wierzch. Piec 25 minut, aż ładnie wyrosną i będą złociste. Wierzch ciasta powinien się uginać pod dotknięciem. Wyjąć z piekarnika, pozostawić kilka minut, następnie wyłożyć na metalową kratkę. Oderwać pergamin i przykryć foremkami. Pozostawić, aby ciasto całkowicie wystygło. Wybrać ładniejszy placek na wierzch. Drugi położyć na paterze. Posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Morelowa tarta linzer
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.