Antony Worrall Thompson

80.sałatka cezara


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.80)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

80.sałatka cezara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dressigu

1 duże jajo ekologiczne

1 duży ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony

1 łyżka stołowa soku z limonki

2 łyżeczki sosu worcestershire

4-5 posiekanych filetów sardeli

3 łyżki stołowe oliwy plus do polania grzanek

świeżo zmielony, czarny pieprz



Składniki sałatki

1 sałata rzymska lub lodowa, umyta, liście porwane na kawałki

25g startego sera parmezan plus wiórki do dekoracji

2 grube kromki białego chleba bez skórki, pokrojone w kostkę



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 150°C. Polać chleb oliwą, obtoczyć w parmezanie i wysypać na blachę. Piec, aż będzie chrupki i złocisty. Do miksera wrzucić wszystkie składniki dressingu. Zmiksować, doprawić do smaku pieprzem. Do miski wrzucić liście sałaty. Polać dressigiem, posypać grzaneczkami. Wymieszać dokładnie i podawać przybraną wiórkami sera.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.