Antony Worrall Thompson

80.dressing z niebieskiego sera dojrzewającego


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.80)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

80.dressing z niebieskiego sera dojrzewającego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dressingu

50g pokruszonego, niebieskiego sera dojrzewającego typu rokfor (część należy odłożyć do posypania cykorii)

2 łyżki stołowe octu z białego wina lub cydru

3 łyżki stołowe oleju z orzechów włoskich lub laskowych

3 łyżki stołowe oleju słonecznikowego

nieco soku z cytryny

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku



Składniki sałatki

liście z 2 cykorii



Przygotowanie

Wszystkie składniki dressingu zmiksować w robocie kuchennym. Dolać dość soku z cytryny, żeby zaostrzyć smak. Doprawić solą i pieprzem. Liście cykorii ułożyć na półmisku, posypać pokruszonym serem i polać dressigiem. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos maślany beurre blanc
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.