Antony Worrall Thompson

79.pudding z czekoladą, rogalikami i whisky


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.79)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

79.pudding z czekoladą, rogalikami i whisky
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml mleka

500 ml śmietany kremówki

1 laska wanilii

3 całe jajka

5 żółtek

200 g cukru

3 duże rogaliki francuskie (croissant)

25 g roztopionego masła

175 g dobrej białej czekolady

utartej

3 łyżki whisky

25 g rodzynek sułtanek

55 g dżemu morelowego

lekko podgrzanego

lody waniliowe do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Do garnka wlać mleko i śmietanę, dodać wanilię i powoli zagotować. W misce ubić jajka i żółtka z cukrem. Kiedy mleko się gotuje, pokroić rogaliki i ułożyć je ciasno w żaroodpornym naczyniu, tak żeby kawałki na siebie zachodziły. Wsypać rodzynki i polać masłem. Kiedy mleko się zagotuje, zdjąć garn

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.