Antony Worrall Thompson

79.kurczak korma po hindusku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.79)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

79.kurczak korma po hindusku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

1.5 kg kurczak, pokrojony na kawałki

150 g sklarowanego masła (ghee)

2 cebule pokrojone na plasterki

1 łyżeczka chilli

1 łyżeczka nasion kolendry

10 ziaren czarnego pieprzu

5 goździków

6 strączków kardamonu utłuczonych w moździerzu

2 zmiażdżone ząbki czosnku

½ łyżeczki imbiru w proszku

2 łyżki cynamonu

1 łyżeczka soli

300 ml jogurtu naturalnego

3 liście laurowe

300 ml rosołu drobiowego lub wody

sok z 1 cytryny



Przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzać masło i usmażyć cebulę na złoty kolor. Przełożyć cebulę na talerz. Na patelnię wrzucić przyprawy i czosnek. Kiedy zbrązowieją, dołożyć kurczaka i sól. Smażyć, aż mięso się zarumieni. Wlać jogurt i rosół, dodać liście laurowe i cebulę. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1-2 godziny. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i zamieszać. Wyjąć liście laurowe. Podawać z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.