Antony Worrall Thompson

78.ziemniaki zapiekane z cebulą, boczkiem i cheddarem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.78)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

78.ziemniaki zapiekane z cebulą, boczkiem i cheddarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

250g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plastry

2 duże prostokąty z folii aluminiowej

400g tartego cheddara

25-50g posiekanego w kostkę, wędzonego boczku

½ średniej, czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

1 chili pokrojona w plasterki

2 łyżki stołowe masła plus masło do posmarowania folii



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Prostokąty folii posmarować cienko masłem. Na środku każdego położyć połowę ziemniaków w jednej warstwie. Posypać połową sera, boczku, chili i cebuli. Powtórzyć czynności z drugą częścią składników. Dorzucić kawałki masła. Zawinąć folię. Piec przez 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i złociste. Odczekać, aż folia lekko wystygnie i dopiero podawać.

powrót

Podobne przepisy

Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.