Antony Worrall Thompson

78.smażony ryż po kantońsku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.78)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

78.smażony ryż po kantońsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

75ml oleju z orzeszków ziemnych plus 1 łyżka stołowa

4 rozkłócone jajka ekologiczne

1 ½ łyżki stołowej drobno posiekanego imbiru

4 posiekane ząbki czosnku

1 drobno posiekana

średnia cebula

125g wędzonego

posiekanego boczku

1 łyżeczka cukru

2 łyżki stołowe chińskiego wina ryżowego (shao hsin)

825g ugotowanego ryżu długoziarnistego

1 łyżka stołowa sosu ostrygowego

115g drobno posiekanych w talarki dymek

3 łyżeczki sosu sojowego

½ łyżeczki oleju sezamowego

2 dymki pokrojone drobno w ukośne talarki

60ml jasnego sosu sojowego

½ dużej

czerwonej papryczki chili pokrojonej drobno w ukośne plasterki

 

 

Przygotowanie:


W woku silnie rozgrzać olej z orzeszków ziemn

powrót

Podobne przepisy

Udziec jagnięcy po grecku
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kurczak pieczony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak w glazurze klonowej
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.