Antony Worrall Thompson

78.pieczeń wołowa i yorkshire pudding


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.78)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

78.pieczeń wołowa i yorkshire pudding
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki pieczeni



rozbratel ok. 4 kg, przycięty na sposób francuski

sól



Składniki yorkshire pudding

3 jaja

115g mąki

275 ml mleka

tłuszcz spod pieczeni

sól

pieprz



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do najwyższej możliwej temperatury.

Postawić brytfannę na palniku, silnie rozgrzać. Opiec mięso ze wszystkich stron na złocisty kolor. Wetrzeć sól, wstawić do piekarnika i piec przez około 2 godziny, sprawdzając stopień upieczenie termometrem kuchennym. Gdy będzie gotowa, wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i pozostawić na 30 minut.



Przygotować yorkshire pudding

Na dno foremek do puddingów lub muffinków wlać tłuszcz spod pieczeni do wysokości 1 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240°C. Trzymać 10 minut, aż będzie wrzący. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja, wlać mleko, dodać sól i pieprz. Ubić na ciasto jak na naleśniki. Wyjąć foremki z piekarnika, do każdej wlać nieco ciasta i natychmiast wstawić do piekarnika. Piec, aż będę złociste i chrupkie. Przez pierwsze 20 minut nie wolno otwierać piekarnika. Podawać natychmiast z plastrami mięsa.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony z ziołowym masłem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Chilli con carne
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Pieczeń Monatowej
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyk z polędwicy wołowej na warzywach z rusztu
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kiełbaski nie całkiem w bułkach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Frykas wieprzowy
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.