Antony Worrall Thompson

77.łosoś z sosem chrzanowym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.77)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

77.łosoś z sosem chrzanowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Na sos

250 ml gęstej śmietany

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżeczka musztardy angielskiej

1 łyżeczka chrzanu

1-2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżka posiekanego szczypiorku

sól



Na łososia

750 g filetu z łososia

świeżo zmielony czarny pieprz

mąka do obtoczenia

1 łyżka oleju

1 łyżka masła



Do podania gotowane warzywa z masłem, na przykład szpinak (niekoniecznie)



Na chrzanową panierkę

2 łyżki chrzanu ze słoika

1 żółtko

100 g pokruszonej bułki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Najpierw przygotować sos. Śmietanę gotować przez ok. 2 minuty (aż zacznie gęstnieć). Zdjąć z ognia, dodać musztardę, chrzan, sok z cytryny, posolić do smaku. Trzymać w cieple, ale nie dopuścić do zagotowania. Sprawdzić, czy w rybie nie ma ości. Pokroić na 4 równe części. Posolić, popieprzyć i lekko obtoczyć w mące. Wymieszać chrzan z żółtkiem, dość grubo posmarować tym rybę z jednej strony, a potem panierować w bułce tartej wymieszanej z pietruszką (panierka powinna być tylko po jednej stronie). Docisnąć panierkę palcami. Na patelni mocno rozgrzać olej, dołożyć masło, ułożyć rybę panierką do dołu i smażyć przez ok. 3 minuty (panierka powinna być chrupiąca). Przełożyć rybę na drugą stronę i dopiec w piekarniku przez ok. 5 min. Przed podaniem dodać do sosu szczypiorek.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.