Antony Worrall Thompson

76.jagnięcia pieczona w ziołach z warzywami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.76)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

76.jagnięcia pieczona w ziołach z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki panierki

200g ciabaty porwanej na kawałki, wysuszonej w piekarniku

40g startej skórki z cytryny

40g odsądzonych kaparów

40g sardeli

40g posiekanej cebuli

40g czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek natki bazylii



Składniki dania głównego

porcja jagnięciny

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

3 łyżeczki musztardy dijon

3 łyżki oliwy



Składniki dania warzywnego

100g pancetty pokrojonej w kostkę

200g cukini pokrojonej w kostkę

200g karczochów z puszki, odsądzonych

200g frażelotki z puszki, odsączonej i opłukanej

garść posiekanej mięty

2 łyżki stołowe oliwy

50 ml wywaru wołowego

sól

świeżo zmielony, czarny pieprz



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do miksera wrzucić wszystkie składniki panierki i zmiksować. Wysypać na talerz. Posypać mięso solą i pieprzem. Smażyć na silnie rozgrzanej patelni na oliwie, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni. Posmarować musztardą, obtoczyć w panierce. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika. Piec 12-14 minut, aż będzie upieczone. Wyjąć i pozostawić na kilka minut. Pokroić w plastry. Na patelni na średnim ogniu usmażyć na oliwie pancettę z cukinią. Gdy boczek będzie chrupiący, a cukinia miękka, dodać karczochy i fasolę. Wymieszać. Dolać wywar, gdy całość się zagotuje, dosypać miętę. Doprawić do smaku niewielką ilością soli (boczek jest słony)i pieprzu. Na talerze nakładać porcje warzyw i mięsa. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Faszerowane bakaliami udka kurczaka
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Kotleciki cielęce smażone na soli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak pieczony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gulasz wołowy z nutą kakao i warzywami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.