Antony Worrall Thompson

73.patÉ z wieprzowiny w wiejskim stylu


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.73)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

73.patÉ z wieprzowiny w wiejskim stylu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15g masła

2 rozgniecione ząbki czosnku

450g porów pokrojonych w cienkie plasterki

1 kg mielonej wieprzowiny

1 łyżka stołowa drobno posiekanego tymianku

½ łyżeczki kminu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ łyżeczki soli

400g wątróbek cielęcych pokrojonych w cienkie plastry

1 łyżeczka świeżo zmielonego

czarnego pieprzu

150g boczku w plastrach

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek i pory, smażyć, aż zmiękną. Wystudzić. Do miski wrzucić wieprzowinę, dodać przyprawy i starannie wyrobić. Dodać usmażone pory, wymieszać. Podłużne naczynie do zapiekania wyłożyć plastrami boczku tak, żeby zwisały na zewnątrz. Na dno nałożyć 1/3 masy mięsnej.

powrót

Podobne przepisy

Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Wołowina na ostro z sosem chrzanowym
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.