Antony Worrall Thompson

73.aromatyczny dorsz smażony


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.73)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

73.aromatyczny dorsz smażony
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

olej roślinny do smażenia

2 grube dzwonka dorsza po 200g każdy

½ łyżeczki musztardy

1 łyżka stołowa octu z białego wina

szczypta cukru

100 ml oliwy

nieco soku z cytryn

1 łyżka stołowa kaparów

1 łyżka stołowa posiekanych korniszonów

garść posiekanej, świeżej mięty

1 łyżka stołowa posiekanego, świeżego estragonu



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 240°C. Na patelni silnie rozgrzać nieco oleju. Usmażyć dorsza mięsem w dół, aż nabierze ładnej barwy. Przełożyć do brytfanny i dopiec w piekarniku przez 5 minut.

W tym czasie przygotować sos: wymieszać musztardę, cukier i ocet. Stopniowo dolewać oliwę, cały czas mieszając. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Polać sosem gotową rybę i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.