Antony Worrall Thompson

70.taquito z wołowiną


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.70)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

70.taquito z wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki dania głównego

3 łyżki stołowe oliwy

1 duża, drobno posiekana cebula

2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane

500g mięsa na stek, pokrojonego w 1 cm kostkę

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka zmielonego kminu

1 łyżeczka cukru

3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

100 ml wywaru wołowego

2 łyżki stołowe posiekanej kolendry

8 gotowych pszennych tortillii



Składniki sosu

250 ml kwaskowej śmietany

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

2 łyżki stołowe letniej wody

3 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku



Do podania

dowolna sałata

sok z cytryny

oliwa z pierwszego tłoczenia

sól



Przygotowanie

Zacząć od zrobienia farszu mięsnego. W dużym rondlu na średnim rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć, aż zmiękną. Dodać mięso, smażyć 2 minuty, aż mięso zacznie brązowieć. Dodać oregano, kmin, cukier i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Starannie wymieszać i smażyć kolejną minutę. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Smażyć kolejne 5-6 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Dodać kolendrę i wymieszać. W tym czasie na suchej patelni podgrzać placki, żeby można je było łatwo zwinąć.



Przygotować sos

Do miski wlać śmietanę, dodać pieprz i posiekany szczypiorek. Wymieszać. Liście sałaty skropić sokiem z cytryny, oliwą z pierwszego tłoczenia i solą. Na środek każdego placka nałożyć porcję sosu, następnie masę mięsną i nieco sałaty. Zwinąć jak duże cygaro lub podwijając do środka brzegi jak krokiety. Przeciąć na pół, podawać. Sałatę można również podać obok.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.