Antony Worrall Thompson

70.południowoafrykańska zapiekanka z jagnięciny


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.70)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

70.południowoafrykańska zapiekanka z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50 ml oliwy

1 posiekana cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

500g zmielonej jagnieciny

1 łyżka stołowa ostrej przyprawy curry

skórka i sok z 1 cytryny

2 łyżki stołowe mango chutney

75g rodzynków sułtańskich

75g prażonych płatków migdałowych

1 kromka białego chleba moczona przez 1 minutę w mleku i dobrze odciśnięta

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

3 liście laurowe

3 jaja ekologiczne

150 ml mleka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 280°C. Połowę oliwy rozgrzać na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić mięso i usmażyć na brązowe. Przełożyć na sito i odcedzić nadmiar tłuszczu. Wytrzeć do czysta patelnię, wlać resztę oliwy. Smażyć czosnek i

powrót

Podobne przepisy

Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.