Antony Worrall Thompson

68.zapiekane brzoskwinie


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.68)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

68.zapiekane brzoskwinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki masy owocowej

2 puszki brzoskwiń w plastrach

100g miękkiego, brązowego cukru

100g masła

1 łyżka stołowa cynamonu

nieco olejku waniliowego



Składniki ciasta

250g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta cynamonu

250g cukru

3 jaja

250g miękkiego masła



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wszystkie składniki masy owocowej wrzucić do rondla, gotować, aż masło i cukier się roztopią. Nie doprowadzać do wrzenia. W tym czasie przygotować ciasto: w misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Wbić jaja, dodać masło, wymieszać, aż postanie miękka masa z grudkami. Nie powinna być zbyt wilgotna. Do małego, żaroodpornego naczynia wlać masę owocową, przykryć kawałkami ciasta. Nie musi to być równa, gładka warstwa, a wręcz przeciwnie. Wstawić do piekarnika na 18-20 minut, aż wierzch będzie złocisty, a przy brzegach będzie widoczny wrzący płyn. Wyjąć z piekarnika, nałożyć do 4 miseczek. Podawać gorące z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Można serwować na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowa chałwa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.