Antony Worrall Thompson

68.sałatka z kurczakiem po jamajsku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.68)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

68.sałatka z kurczakiem po jamajsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

pęczek dymki pokrojonej w cienkie plasterki

garść natki pietruszki

1 łyżeczka płatków suszonej chili

sok z 1 limonki

1 łyżeczka przyprawy do pierników

2 piersi kurczaka bez kości i skóry, pokrojone w grube paski

2 łyżki stołowe oliwy

opakowanie mieszanki sałat

1 łyżka stołowa octu z białego wina

100g prażonych ziaren słonecznika



Przygotowanie

Do miski wrzucić połowę dymki, natkę, płatki chili, sok z limonki i przyprawę do pierników. Zmiksować ręcznym blenderem. Wrzucić kawałki kurczaka i wymieszać. Rozgrzać silnie patelnie. Wlać łyżkę oliwy, wrzucić kurczaka i smażyć, cały czas mieszając 2-3 minut. Dodać resztę dymki, smażyć kolejne 2 minut. W tym czasie wymieszać sałatę z oliwą i octem, wyłożyć na talerz. Dodać kurczaka, posypać ziarnami słonecznika, podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.