Antony Worrall Thompson

68.pieczona pierś kurczaka z miodem i sałatka z karczochów, pomidorów i rukwi wodnej


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.68)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

68.pieczona pierś kurczaka z miodem i sałatka z karczochów,  pomidorów i rukwi wodnej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki sałatki

1 duży karczoch

sok z 1 cytryny

1 łyżka stołowa pszennej mąki

1 pomidor „beef”, podzielony na ósemki

¼ ogórka, przekrojonego wzdłuż, pozbawionego nasion i pokrojonego w cienkie plasterki

1 podłużna szalotka, pokrojona w cienkie piórka

2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki

garść świeżego szczypiorku, pokrojonego w 2 cm kawałki, namoczonego w wodzie

6 gałązek świeżej trybuli, namoczonych w wodzie

2 łyżki stołowe octu z sherry

2 łyżeczki musztardy francuskiej

3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

pęczek rukwi wodnej, namoczonej w wodzie



Składniki dania mięsnego

1 łyżeczka oliwy

2 piersi kurczaka z kością, kość powinna być oczyszczona z mięsa

2 łyżki stołowe musztardy francuskiej

gałązki tymianku i rozmarynu

2 łyżki stołowe miodu akacjowego

sok z 1 cytryny



Przygotowanie kurczaka

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Naciąć nożem delikatnie skórę i odciągnąć, odsłaniając mięso. Posmarować je musztardą i naciągnąć skórę na mięso. Silnie rozgrzać patelnię. Wlać oliwę, położyć kurczaka stroną ze skórą. Położyć obok gałązki ziół. Smażyć 2-3 minut, przewrócić i smażyć kolejne 2-3 minuty. Obrócić stroną ze skórą do góry i wstawić do piekarnika. Po 5 minutach polać sosem, który się wytopił. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć z piekarnika, polać miodem i chwilę smażyć, żeby miód zbrązowiał. Polać sokiem z cytryny i odstawić na bok.



Przygotowanie sałatki

Odciąć łodygę karczocha, zerwać twarde, zewnętrzne liście, pozostałe przyciąć nożyczkami. Zagotować osoloną wodę w garnku. Mąkę rozetrzeć z odrobiną zimnej wody, wlać do wrzątku, dolać sok z cytryny. Wrzucić karczocha i gotować na małym ogniu 40 minut. Wyjąć i wystudzić. Zdjąć wszystkie zewnętrzne liście, aż dotrzemy do wnętrza. Wyjąć łyżeczką serce, pokroić na ósemki. Do miski wrzucić serce karczocha, pomidor, ogórek, szalotki, czosnek, szczypiorek, trybulę. Dodać ocet z sherry, musztardę i jogurt, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Na środku talerza umieścić porcję sałatki. Ułożyć na wierzchu upieczonego kurczaka i zioła, z którymi się piekł. Polać sosem spod pieczenia.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.