Antony Worrall Thompson

67.błyskawiczne lasagne z wieprzowiną i szpinakiem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.67)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

67.błyskawiczne lasagne z wieprzowiną i szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki farszu

1 łyżka stołowa oliwy

450g mielonej wieprzowiny na kiełbasę lub pokrojonych kawałków ulubionej kiełbasy

1 czerwona papryczka, pozbawiona nasion i drobno posiekana

2 rozgniecione, duże ząbki czosnku

150g małych pieczarek pokrojonych w plasterki

200 ml pełnotłustej śmietany

100g posiekanego, młodego szpinaku

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz



Składniki sosu pomidorowego

400g posiekanych pomidorów z puszki

2 łyżki stołowe pasty z pomidorów suszonych na słońcu

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżka stołowa liści tymianku



Składniki lasagne

6 płatów makaronu czyli 75g, najlepszy świeży lub taki, który szybko się gotuje

50g zmielonego, dojrzałego cheddara



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190°C.



Przygotować farsz

Na dużej, teflonowej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić mięso i smażyć na silnym ogniu, aż będzie brązowe, dzieląc je na cząstki drewnianą łyżką. Dodać chili, czosnek i pieczarki. Smażyć kilka minut. Dodać śmietanę i szpinak, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, doprawić i odstawić.



Przygotować sos pomidory

Wrzucić wszystkie składniki do dzbanka i doprawić. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć jedną trzecią farszu. Dodać jedną trzecią sosu pomidorowego, przykryć połową płatów makaronu. Powtarzać czynności. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut, aż danie będzie złocistobrązowe, a makaron miękki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.