Antony Worrall Thompson

66.owoce morza w sosie z warzywami w stylu hiszpańskim


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.66)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

66.owoce morza w sosie z warzywami w stylu hiszpańskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki sosu

2 łyżki stołowe oliwy

3 posiekane szalotki

1 posiekana marchew

1 posiekany por

1 posiekany fenkuł

2 posiekane łodygi selera naciowego

2 rozgniecione ząbki czosnku

30g puree pomidorowego

4 pomidory bez skórki, posiekane

60 ml brandy

175 ml białego wina

300g posiekanego łososia i dorsza

900 ml wywaru rybnego

1 liść laurowy

1 gałązka estragonu

szczypta pieprzu kajeńskiego



Składniki dania głównego

400g mieszanki owoców morza: łosoś, dorsz, płaszczka i małże

12 ugotowanych, młodych ziemniaków

2 pokrojone, ugotowane marchewki

100g fasoli szparagowej, pokrojonej i ugotowanej

50-100 ml tłustej śmietany

1 łyżka stołowa posiekanej natki

sok z 1 cytryny

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz



Do podania

świeży chleb

majonez czosnkowy



Przygotowanie sosu

Rozgrzać brytfannę. Wrzucić szalotki, por, marchew, fenkuł, czosnek i seler. Smażyć 10 minut na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać pomidory puree, posiekane pomidory, wlać białe wino i brandy, gotować, aż połowa płynu odparuje. Dodać posiekanego łososia i dorsza, gotować 5 minut. Dolać wywar, wrzucić liść laurowy, estragon, pieprz kajeński, przykryć i dusić 40 minut. Zmiksować płyn, przetrzeć przez sito. Wlać do brytfanny, doprowadzić do wrzenia. Dodać owoce morza i warzywa, gotować na małym ogniu 3-4 minuty, aż owoce morza będą miękkie. Dolać śmietanę, wsypać natkę, wymieszać. Dolać sok z cytryny, wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Podawać ze świeżym chlebem i majonezem czosnkowym.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.