Antony Worrall Thompson

65.kaczka teriyaki z marynowanym ogórkiem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.65)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

65.kaczka teriyaki z marynowanym ogórkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Marynowany ogórek

½ dużego ogórka

1 łyżeczka musztardy Dijon

½ łyżeczka soli

1 łyżka cukru

2 łyżki octu ryżowego



Kaczka

4 piersi z kaczki, bez kości i skóry

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżka oleju roślinnego



Glazura teriyaki

100ml sosu sojowego

100ml sake

3 łyżki cukru



Seler naciowy w tempurze

olej roślinny do głębokiego smażenia

1 żółtka jajka z hodowli ekologicznej

250ml lodowato zimnej wody

125g zwykłej mąki, plus trochę więcej do oproszenia

8 gałązek selera naciowego razem z liśćmi

sól





Przygotowanie ogórka marynowanego

Obrać ogórka, wyskrobać pestki, pokroić na plasterki grubości 1cm. W misce wymieszać musztardę, sól, cukier, i ocet. Plasterki ogórka marynować w tej mieszance przez przynajmniej 15 minut do godziny.



Kaczka

Piersi oczyścić z tłuszczu i ścięgien. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzać patelnię na dużym ogniu i smażyć piersi na oleju roślinnym na średnim lub dużym ogniu aż dobrze się przysmażą, ale będą różowe wewnątrz. Potrwa to jakieś 4 minuty na każdą stronę. Zdjąć piersi z patelni. Wszystkie składniki glazury teriyaki wrzucić na patelnię i zagotować, aż stanie się gęsta jak syrop. Z powrotem przełożyć piersi na patelnię, obracać je i polewać sosem przez jakąś minutę. Kiedy kaczka będzie już oblepiona sosem z obu stron, przełożyć piersi na deskę do krojenia i pokroić każdą na 4-5 kawałków.



Przygotować tempurę

Olej rozgrzać w głębokim rondlu z grubym dnem. Jest gotowy, kiedy po wrzuceniu okruszka chleba olej delikatnie skwierczy. (UWAGA: gorący olej jest bardzo niebezpieczny. Nie zostawiać go bez nadzoru).

W małej miseczce ubijać żółtka jajek z wodą, aż się połączą. Dodać mąkę, zamieszać widelcem – pięć razy, nie więcej. Ciasto będzie ma być grudkowate, to połowa sukcesu w przygotowaniu dobrej tempury. Liście selera najpierw oprószyć mąka, a potem zanurzać w cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju przez jakieś 3 minuty aż będą złocisto-brązowe, obracać liście w czasie smażenia, aby smażyły się równomiernie. Wyjmować je łyżka cedzakową, delikatnie doprawić solą. Kaczkę podawać z marynowanym ogórkiem oraz liśćmi selera w tempurze.

powrót

Podobne przepisy

Polędwiczki z sarny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Steki z peklowanej wieprzowiny z sosem pietruszkowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.