Antony Worrall Thompson

65.angielskie bułeczki z rodzynkami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

65.angielskie bułeczki z rodzynkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Porcja na 12 bułeczek



Składniki

500g gotowego ciasta francuskiego

80g masła posiekanego na kawałki



Nadzienie

50g niesolonego masła

150g brązowego cukru

250g rodzynek

50g mieszanki skórek cytrusowych

½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej



Glazura

3 łyżki mleka

3 łyżki cukru pudru



Przygotowanie ciasta

Blat posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 1cm, połowę masła rozsypać na połowie ciasta. Ciasto złożyć i rozwałkować do pierwotnego rozmiaru. Czynność powtórzyć z pozostałym masłem, złożyć płat ciasta i raz jeszcze rozwałkować. Wycinać krążki o średnicy ok. 15cm.Piekarnik rozgrzać do temperatury 220º C.



Nadzienie

Stopić masło razem z cukrem, dodać rodzynki, skórki cytrusowe i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Nadzienie nakładać łyżką na środek każdego krążka ciasta. Brzegi ciasta smarować mlekiem, zebrać je razem i mocno zlepić. Bułeczki odwrócić łączeniem w dół, przy pomocy wałka delikatnie je spłaszczyć na wysokość 1½cm. Bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia, naciąć z wierzchu trzy razy, posmarować mlekiem i posypać cukrem pudrem. Piec w piekarniku przez 20-25 minut, aż będą złocisto-brązowe. Podawać gorące lub zimne, wspaniale smakują z serem z Lancashire.

powrót

Podobne przepisy

Gnocchi z chorizo
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Włoski, faszerowany bakłażan
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.