Antony Worrall Thompson

64.żabnica nadziewana papryką owinięta szynką parmeńską


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

64.żabnica nadziewana papryką owinięta szynką parmeńską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ziołowy mix

50ml oliwy z oliwek

2 cebule, drobno posiekane

duży pęczek pietruszki, grubo posiekanej

mały pęczek estragonu, grubo pokrojony

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

150g pieczonej czerwonej papryki, grubo pokrojonej



Żabnica

2 x 500g żabnicy bez głowy

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

8 plastrów prosciutto

oliwa z oliwek do smażenia





Ziołowy mix

Rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek i cebulę, dusić do miękkości. Do miski wrzucić zioła, zalać gotującą się wodą. Natychmiast przelać przez sitko i odcisnąć nadmiar wody. Wylać wodę. Zioła wrzucić do robota kuchennego razem z cebulą, czarnym pieprzem i czerwoną papryką. Zmiksować na purée.



Żabnica

Nagrzać piekarnik do temperatury 190º C. Usnąć kręgosłup, ale zostawić 5cm kawałek ogona. Doprawić, najpierw wewnątrz, potem na zewnątrz. Dodać połowę mixu ziołowego. Połówki ryby złożyć ze sobą jak kanapkę. Cztery plastry prosciutto ułożyć na blacie jeden przy drugim. Owinąć rybę tak przygotowanym prosciutto. Czynność powtórzyć z drugą rybą. Obie odstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek, przysmażyć ryby po obu stronach. Włożyć do piekarnika na jakieś 15 minut (aż będą gotowe). Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ryba pieczona w pergaminie
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śledzie pod pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Malajskie rybne curry
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia malajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.