64.żabnica nadziewana papryką owinięta szynką parmeńską

64.żabnica nadziewana papryką owinięta szynką parmeńską
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.64)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Ziołowy mix
50ml oliwy z oliwek
2 cebule, drobno posiekane
duży pęczek pietruszki, grubo posiekanej
mały pęczek estragonu, grubo pokrojony
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
150g pieczonej czerwonej papryki, grubo pokrojonej

Żabnica
2 x 500g żabnicy bez głowy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
8 plastrów prosciutto
oliwa z oliwek do smażenia


Ziołowy mix
Rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek i cebulę, dusić do miękkości. Do miski wrzucić zioła, zalać gotującą się wodą. Natychmiast przelać przez sitko i odcisnąć nadmiar wody. Wylać wodę. Zioła wrzucić do robota kuchennego razem z cebulą, czarnym pieprzem i czerwoną papryką. Zmiksować na purée.

Żabnica
Nagrzać piekarnik do temperatury 190º C. Usnąć kręgosłup, ale zostawić 5cm kawałek ogona. Doprawić, najpierw wewnątrz, potem na zewnątrz. Dodać połowę mixu ziołowego. Połówki ryby złożyć ze sobą jak kanapkę. Cztery plastry prosciutto ułożyć na blacie jeden przy drugim. Owinąć rybę tak przygotowanym prosciutto. Czynność powtórzyć z drugą rybą. Obie odstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek, przysmażyć ryby po obu stronach. Włożyć do piekarnika na jakieś 15 minut (aż będą gotowe). Podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA