Antony Worrall Thompson

64.salsicce e fagioli


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

64.salsicce e fagioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Potrawka

150ml włoskiej oliwy z oliwek

8 włoskich kiełbasek wieprzowych (dostępnych w większości supermarketów lub delikatesów)

4 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu

2 ząbki czosnku, pokrojone na ćwiartki

1 łyżeczka drobno posiekanego suszonego chilli

4 marchewki, obrane i drobno posiekane

4 selery naciowe, drobno posiekane

2 x 400g puszki fasoli borlotti, odsączonej i wypłukanej

2 x 400g puszki fasoli cannellini, odsączonej i wypłukanej

sól do smaku

400ml gotującej się wody

20 pomidorków cherry, przekrojonych na pół



Pieczywo czosnkowe

dowolny chrupiący chleb

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 ząbki czosnku





Potrawka

W dużym rondlu podgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej kiełbaski, rozmaryn, czosnek i chilli przez 1 minutę. Dodać marchewki i selera, smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać fasolę borlotti i cannellini, doprawić solą. Wlać gotującą się wodę, przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć pokrywkę, wyjąć kiełbaski, przekroić je na trzy części. Kiełbaski z powrotem włożyć do garnka razem z pomidorkami cherry, gotować bez przykrycia na małym ogniu przez następne 10 minut, aby sos zgęstniał.



Pieczywo czosnkowe

Pokroić chlebna na kromki grubości 2cm. Posmarować oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, położyć na rozgrzanej patelni grillowej, smażyć z dwóch stron, aż będą chrupiące. Kiedy będą gotowe, wetrzeć czosnek w ciepły chleb. Ciepłe pieczywo czosnkowe natychmiast podawać z potrawką.

powrót

Podobne przepisy

Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Befsztyk z salsą z truskawek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Chili woźnicy
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Steki z peklowanej wieprzowiny z sosem pietruszkowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.