Antony Worrall Thompson

64.salsicce e fagioli


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

64.salsicce e fagioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Potrawka

150ml włoskiej oliwy z oliwek

8 włoskich kiełbasek wieprzowych (dostępnych w większości supermarketów lub delikatesów)

4 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu

2 ząbki czosnku, pokrojone na ćwiartki

1 łyżeczka drobno posiekanego suszonego chilli

4 marchewki, obrane i drobno posiekane

4 selery naciowe, drobno posiekane

2 x 400g puszki fasoli borlotti, odsączonej i wypłukanej

2 x 400g puszki fasoli cannellini, odsączonej i wypłukanej

sól do smaku

400ml gotującej się wody

20 pomidorków cherry, przekrojonych na pół



Pieczywo czosnkowe

dowolny chrupiący chleb

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 ząbki czosnku





Potrawka

W dużym rondlu podgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej kiełbaski, rozmaryn, czosnek i chilli przez 1 minutę. Dodać marchewki i selera, smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać fasolę borlotti i cannellini, doprawić solą. Wlać gotującą się wodę, przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć pokrywkę, wyjąć kiełbaski, przekroić je na trzy części. Kiełbaski z powrotem włożyć do garnka razem z pomidorkami cherry, gotować bez przykrycia na małym ogniu przez następne 10 minut, aby sos zgęstniał.



Pieczywo czosnkowe

Pokroić chlebna na kromki grubości 2cm. Posmarować oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, położyć na rozgrzanej patelni grillowej, smażyć z dwóch stron, aż będą chrupiące. Kiedy będą gotowe, wetrzeć czosnek w ciepły chleb. Ciepłe pieczywo czosnkowe natychmiast podawać z potrawką.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Medfuna
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.