Antony Worrall Thompson

64.kompot z fenkułów


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

64.kompot z fenkułów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

175ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

4 główki fenkułu, bez wierzchnich liści, pokrojone wzdłuż na ćwiartki

obrane ząbki z 1 główki czosnku

2 łyżki świeżego oregano, posiekanego

125ml wytrawnego białego wina

400g krojonych pomidorów z puszki

300ml gotującej się wody

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki octu balsamicznego

50g startego parmezanu

12 liści bazylii, porwanych

24 czarnych oliwek, bez pestek, grubo posiekanych



Przygotowanie

Rozgrzać patelnię, dodać oliwę z oliwek i fenkuł. Smażyć na średnim ogniu przez 20 minut aż zacznie brązowieć. Dodać czosnek, oregano, wino, pomidory i wodę. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1½ godziny. Jeśli po tym czasie będzie nadal dużo płynu, gotować na mocniejszym ogniu, aż wody będzie mniej, a sos zgęstnieje. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem balsamicznym. Na koniec dodać tarty parmezan, bazylię i pokrojone czarne oliwki.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka z kaczką i camambertem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Nachos z fasolą i guacamole
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.