Antony Worrall Thompson

62.tartaletki z musem z borówek amerykańskich i cytryny


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

62.tartaletki z musem z borówek amerykańskich i cytryny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Mus

125g borówek amerykańskich (lub innych owoców np. malin, porzeczek truskawek)

sok z ½ cytryny

3 łyżki lemon curd (masy jajeczno-cytrynowej)

200ml kremówki



Tartaletki

200g gotowych kruchych ciasteczek

50g prażonych i posiekanych orzechów laskowych

50g stopionego masła

6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm



Przybranie

25g borówek amerykańskich

skórka z ½ cytryny



Przygotowanie

Borówki razem z sokiem z cytryny przełożyć do małego rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Gotować do czasu, aż borówki zaczną pękać i będą miękkie. Używając blendera ręcznego, borówki zmiksować na gładkie purée. Odstawić do ostudzenia.



Tartaletki

Ciasteczka i orzechy przełożyć do robota kuchennego i drobno pokruszyć. Dodać stopione masło, mieszać do czasu, aż się dobrze połączą. Łyżką nakładać masę do foremek, ściśle przyciskając masę do dna i boków. Włożyć do lodówki, chłodzić przez godzinę.



W tym czasie w dużej misce ubić śmietanę, aż będzie się miękko załamywać. Lemon curd przełożyć do miski, dodać borówkowe purée i dobrze wymieszać. Borówkową masę dodać do ubitej śmietany, delikatnie mieszając, aby uzyskać marmurkowy efekt. Tartaletki delikatnie wyjąć z foremek, ułożyć ja na talerzach. Mus borówkowo-cytrynowy wykładać łyżką do tartaletek. Podawać posypane borówkami i startą skórką z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.