Antony Worrall Thompson

62.placuszki rybne z makreli i chrzanu z salsą z buraków


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.62)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

62.placuszki rybne z makreli i chrzanu z salsą z buraków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Placuszki rybne

500g ziemniaków średniej wielkości, obranych, przekrojonych na pół

3 łyżki ostrego sosu chrzanowego

500g filetów z wędzonej makreli

1 pęczek dymki, drobno posiekanej

1 łyżka posiekanego świeżego estragonu

świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki zwykłej mąki, doprawionej solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem

2 jajka z ekologicznej hodowli, ubite

200g świeżej razowej bułki tartej

olej słonecznikowy (lub inny olej roślinny) do smażenia



Salsa z buraków

2 łyżki oliwy z oliwek

1 mała czerwona cebula, drobno posiekana

200g ugotowanych buraków

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki kaparów, odsączonych i z grubsza posiekanych

drobno starta skórka z 1 cytryny

1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku



Podawać z kwaśną śmietaną



Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odsączyć, rozgnieść razem z chrzanem. Zdjąć skórę z makreli i wyrzucić. Mięso ryby porozrywać na kawałki, usunąć wszystkie ości i wrzucić do tłuczonych ziemniaków. Dodać dymkę, estragon, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie dodawać soli, makrela jest wystarczająco słona. Delikatnie połączyć wszystkie składniki. Masę uformować w osiem płaskich placuszków. Placuszki oprószyć mąką z przyprawami, zanurzyć w jajku i bułce tartej. Żeby uniknąć bałaganu, bułkę tartą wsypać do woreczka, do niego wrzucać placuszki i potrząsać, dzięki czemu placuszki pokryją się bułką, a ręce zostaną czyste. Placuszki rybne najlepiej włożyć do lodówki na jakieś 30 minut, żeby się zestaliły. Jeśli nie ma na to czasu, można je od razu smażyć.



Tymczasem przygotować salsę z buraków. Oliwę z oliwek podgrzać w małym rondlu, podsmażyć na niej cebulę przez jakieś 5 minut, do czasu aż będzie miękka, ale nie zbrązowiona. W czasie, kiedy cebula się smaży, pokroić buraki na małą kostkę (0,5 cm). Dodać kapary, skórkę z cytryny i podsmażoną cebulę, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotować na małym ogniu, do czasu, aż buraki będą ciepłe. Dodać szczypiorek. Wymieszać. Placuszki rybne smażyć na płytkim oleju (1 cm oleju) na patelni, na średnim ogniu. Smażyć przez 3-4 minuty na każdej stronie, do czasu aż będą złote, chrupiące i ciepłe. Aby uniknąć przepełnienia patelni, placuszki smażyć w dwóch turach. Placuszki zdjąć z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Trzymać w ciepłym piekarniku do czasu aż reszta będzie gotowa. Kiedy już wszystkie są usmażone i wspaniale chrupiące, od razu podawać z salsą z buraków i porcją kwaśnej śmietany.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.