Antony Worrall Thompson

62.pieczona jagnięcina z lawendą, czosnkiem i sosem miętowym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.62)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

62.pieczona jagnięcina z lawendą, czosnkiem i sosem miętowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Jagnięcina

2 combry jagnięce bez kości

2 ząbki czosnku

2 x 75g puszki filetów anchois w oliwie z oliwek

pęczek świeżo zerwanej lawendy

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżeczki miodu lawendowego (lub innego płynnego miodu)



Glazura miodowa

50ml (3½) łyżki miodu lawendowego (lub innego płynnego miodu)

50ml (3½) łyżki oliwy z oliwek



Pieczone warzywa

450g młodych ziemniaków, umytych, ze skórką, pokrojonych na duże kawałki

453g pasternaku, umytego, ze skórką, pokrojonego na duże kawałki

453g marchewki, umytej, ze skórką, pokrojonej na duże kawałki

225g czerwonej cebuli, pokrojonej na ćwiartki

225g fenkułu, pokrojonego na duże kawałki

1 cytryna przekrojona na pół

2 gałązki rozmarynu

3 łyżki oliwy z oliwek

75ml klarownego miodu



Sos miętowy

10 łyżek świeżej męty, drobno posiekanej

szczypta soli

szczypta cukru

90ml octu słodowego



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200º C. Używając ostrego noża, zrobić około 20 małych, głębokich na 2 cm nacięć w każdym combrze jagnięcym. Obrać ząbki czosnku, pokroić je na plasterki. Do każdego nacięcia wkładać plasterek czosnku, połówkę filetu anchois i gałązkę lawendy, aż wszystkie zostaną wypełnione.



Przygotowanie jagnięciny

Mięso ułożyć na blasze, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić miodem lawendowym. Piec w piekarniku przez 20-30 minut, co kilka minut polewając mięso sosem, dzięki czemu mięso zachowa soczystość, a miód się nie spali. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić, pozwolić mięsu odpocząć przez 10 minut przed podaniem.



Glazura miodowa

Podgrzać miód w małym rondelku. Dodać oliwę z oliwek, wymieszać, żeby się połączyły.



Pieczone warzywa

Wszystkie warzywa ułożyć na blasze razem z połówkami cytryny, skropić je oliwą z oliwek i miodem. Dodać gałązki rozmarynu. Dobrze doprawić. Blachę włożyć do piekarnika na 20-40 minut. Warzywa wymieszać tak, żeby dobrze pokryła je glazura miodowa.



Sos miętowy

Wszystkie składniki dobrze wymieszać.



Sposób podania

Jagnięcinę pokrojoną pod kątem w plastry podawać na podgrzanych talerzach z łyżką pieczonych warzyw skropionych glazurą miodową i polaną łyżką sosu miętowego.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina Esterhazy
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwiczki z sarny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.